Ethereum, een baanbrekend blockchain project dat in 2013 werd bedacht door de opmerkelijke persoonlijkheid Vitalik Buterin, heeft de wereld van cryptocurrency en blockchain-technologie ingrijpend veranderd. Met de steun van een team van vijf anderen lanceerde hij de Ethereum blockchain na een succesvolle crowdfundingcampagne. Dit project, ook wel de eerste Initial Coin Offering (ICO) genoemd, heeft de weg vrijgemaakt voor een nieuwe generatie blockchain-toepassingen.
Uitbreiding van de blockchain mogelijkheden
Het doel van Ethereum was om de mogelijkheden van blockchain-technologie uit te breiden, zodat het meer zou zijn dan alleen een gedecentraliseerd betaalsysteem. Het beoogde een platform te creëren voor de ontwikkeling van applicaties en de integratie van andere activa, zoals aandelen, op de blockchain. Dit project had als doel om blockchain-technologie toegankelijker te maken voor een breed scala aan toepassingen en industrieën.
Ethereum als gedecentraliseerd platform
Net als het Bitcoin-netwerk is Ethereum een open-source blockchain, een gedecentraliseerd grootboek waarin transacties worden vastgelegd. Alle informatie op de blockchain is openbaar en vrij toegankelijk voor iedereen met internettoegang. Dit transparante karakter is een fundamenteel aspect van Ethereum, waardoor het vertrouwen en de veiligheid van het netwerk worden vergroot.
Het verschil tussen Ethereum en Bitcoin
Het onderscheidende kenmerk van Ethereum ten opzichte van Bitcoin is dat Ethereum wordt gepositioneerd als het internet van de toekomst. Het biedt de mogelijkheid om gedecentraliseerde applicaties (dApps) en slimme contracten te ontwikkelen op het gedistribueerde systeem. dApps zijn applicaties of programma’s die op het blockchain-netwerk worden gebouwd en profiteren van de inherente voordelen van decentralisatie, zoals onmogelijkheid tot hacken, gedecentraliseerde gegevensopslag en verificatie door een groot aantal gebruikers of nodes. Dit zorgt ervoor dat het netwerk altijd operationeel blijft.
Slimme contracten en dApps
Een opvallend aspect van Ethereum is de mogelijkheid om dApps te programmeren in verschillende programmeertalen en ze eenvoudig te koppelen aan Solidity, de programmeertaal die speciaal is ontwikkeld voor het Ethereum-ecosysteem. Naast dApps zijn er slimme contracten, een ander uniek kenmerk van Ethereum. Deze contracten stellen ontwikkelaars in staat functies te programmeren die vele traditionele handelingen kunnen automatiseren, waardoor administratie, goedkeuringen en handtekeningen overbodig kunnen worden.
De mijlpaal van Ethereum: proof of stake
Net als Bitcoin worden nieuwe Ethereum-munten via mining in het netwerk gecreëerd. Miners verifiëren transacties en voegen ze toe aan de blockchain, waarbij de eerste die het cryptografische puzzelstukje oplost een beloning in de vorm van Ether ontvangt, de munteenheid van het Ethereum-netwerk. Een belangrijk verschil met Bitcoin is echter dat er geen limiet is aan het aantal Ethereum-munten dat kan worden gecreëerd. In plaats daarvan worden er elke 13 seconden nieuwe blokken gevormd, en de miner die dit blok maakt, ontvangt een beloning van 3 ETH. Op de lange termijn zal Ethereum overstappen van het Proof of Work-systeem naar een nieuw systeem genaamd Proof of Stake.