Home Wonen Upcycling: meubels met een verhaal

Upcycling: meubels met een verhaal

by admin

Meubels met een verhaal zijn een stuk interessanter dan meubels die helemaal nieuw zijn – met uitzondering van matrassen, natuurlijk. Je kunt ervoor kiezen om een fortuin uit te geven aan nieuwe meubels, maar dat is helemaal niet nodig. Upcycling is in! Tweedehands meubels, meubels van gerecycled materiaal of meubels met een lange levensduur. Het is veel leuker om je interieur op een milieubewuste manier bij elkaar te sprokkelen.

Maar op die manier naar je meubels zoeken is toch anders dan meubelssets kopen zoals opa en oma dat deden. Waarschijnlijk zoek je naar specifieke meubels in plaats van een algehele vibe. Je wilt bijvoorbeeld een zwart hout dressoir met specifieke afmetingen in plaats van een dressoir dat bij je bed, bureau en stoelen past. Waar vind je de beste duurzame meubels? In dit artikel ontdek je het.

Tweedehands of nieuw?

Bij het inrichten van je woning kun je zowel nieuwe meubels als tweedehands meubels kopen. Je hoeft je niet aan het een óf het ander vast te klampen. Upcyclen betekent alleen maar dat je een oud product verwerkt tot een (of meerdere) nieuw(e) product(en). Dit betekent niet per se dat je meubels niet nieuw mogen zijn. Meubels van mangohout zijn bijvoorbeeld upcycling-producten: ze worden gemaakt van mangohoutbomen die niet langer fruit dragen. Maar als je een bijzettafeltje bij een kringloopwinkel koopt en die als nachtkastje gebruikt, is dat technisch gezien ook upcycling. Het is aan jou.

Koop lokaal

Upcycling is duurzaam. Maar als je naar een kringloopwinkel aan de andere kant van het land rijdt om meubels te kopen, ben je niet heel duurzaam bezig. Het is dan beter om een nieuw meubelstuk bij een lokale winkel – zoals De Meubel Importeur in Grootebroek – te kopen dan om vanuit Grootebroek naar Middelburg te rijden. De meeste steden in Nederland hebben een lokale meubelspeciaalzaak of kringloopwinkel.

Creatief met meubilair

Zeker als je een budget hebt, wil je niet te veel betalen voor meubels die er precies uitzien zoals jij voor ogen hebt. Wees daarom creatief met meubilair. Een goedkope tv-meubel van mangohout kan eenvoudig zwart (of een andere kleur) worden geverfd. Een tweedehands boekenkast met bekraste planken kan eenvoudig worden opgeschuurd. Let daarom meer op de duurzaamheid van je meubilair dan op het uiterlijk en pas je meubilair zelf aan – zie wat een meubelstuk kan worden, niet alleen wat het is.

Ben je op zoek naar een goedkope shop waar je duurzame meubels kunt kopen? Bezoek dan De Meubel Importeur in Grootebroek. Bij deze meubelwinkel vind je goedkope meubels van duurzaam mangohout. Dat is upcycling op zijn best!

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment

uitgenodigd