Home Overig Alles wat je moet weten over potgrond

Alles wat je moet weten over potgrond

by admin

Van ziekenhuizen tot in je eigen tuin. Overal zijn planten die goed onderhouden moeten worden. Op de ene locatie worden planten compleet verwaarloosd terwijl er ook veel mensen zichzelf een ware tuinliefhebber noemen. Toch is er iets wat erg nuttig is voor zowel hobby tuiniers als voor in eigen huis, namelijk potgrond. Potgrond maakt het een stuk eenvoudiger om je planten te onderhouden.


Wat is potgrond?

Potgrond is een speciaal samengesteld mengsel dat wordt gebruikt om planten in potten of bakken te laten groeien. Potgrond is ontworpen om water vast te houden zonder drassig te worden, dit houdt dus in dat de grond niet slap en vochtig blijft. Het niet drassig worden van de grond is heel erg belangrijk om wortelrot te voorkomen. Wanneer je plant wortelrot bevat, komt er een schimmelinfectie op de plant die de wortels aantast. Dit is iets wat je graag wilt voorkomen.

Waaruit bestaat potgrond?

Potgrond is meestal een mix van verschillende ingrediënten, waaronder:

  • Turf: Dit is een belangrijk bestanddeel dat ervoor zorgt dat het water zich goed vasthoudt en de lucht een mogelijkheid heeft om fatsoenlijk te bewegen. Er zijn verschillende soorten turf, zoals hoogveen en laagveen, die de zuurgraad van de potgrond kunnen beïnvloeden.
  • Compost: Rijk aan natuurlijke voedingsstoffen die de plant helpen groeien.
  • Perliet of vermiculiet: Dit zijn lichte steentjes met kleine openingen die de grond luchtig houden en de afwatering verbeteren.
  • Zand: Wordt toegevoegd voor betere drainage, wat inhoudt dat het water in de grond trekt. Dit is vooral belangrijk voor cactussen en vetplanten.
  • Voedingsstoffen: Vaak worden er meststoffen toegevoegd om de groei van de planten te stimuleren.

Verschillende soorten potgrond

Er zijn diverse soorten potgrond die speciaal zijn afgestemd op de behoeften van verschillende planten, zoals:

  • Universele potgrond: geschikt voor de meeste kamer-en tuinplanten.
  • Zaai- en stekgrond: Fijnere structuur met minder voedingsstoffen, ideaal voor zaden en jonge stekken.
  • Potgrond voor cactussen en vetplanten: Bevat extra zand en perliet voor betere drainage.
  • Potgrond voor zuurminnende planten: Zoals voor hortensia’s en rododendrons, met een lagere pH-waarde. De pH waarde is een maat voor de zuurgraad van een waterige oplossing.

Tips voor het gebruik van potgrond

  1. Ververs regelmatig: Vervang de potgrond elke 1-2 jaar om uitgeputte voedingsstoffen aan te vullen. Wat ook hierbij handig is is om extra plantenvoeding toe te voegen aan de potgrond zodat de voedingsstoffen worden aangevuld. Hierdoor zou je je potgrond minder vaak vervangen hoeven te worden.
  2. Goed bevochtigen: Maak de potgrond goed nat voordat je planten erin zet. Hierdoor kunnen de wortels direct water opnemen.
  3. Drainage: Zorg altijd voor een goede afwatering door gaten in de pot te gebruiken of een laag hydrokorrels op de bodem te leggen.
  4. Bewaren: Bewaar ongebruikte potgrond op een droge plek om schimmelvorming te voorkomen.

Milieuaspecten

Traditionele potgrond bevat vaak turf, wat milieubelastend is omdat het winnen ervan natuurlijke veengebieden aantast en CO₂-uitstoot veroorzaakt. Daarom zijn er tegenwoordig steeds meer turfvrije alternatieven op de markt, gemaakt van kokosvezels of compost. Deze zijn milieuvriendelijker en kunnen een goede keuze zijn voor duurzame tuiniers.

uitgenodigd