Brandhout en houtbriketten zijn de twee meest gebruikte brandstoffen voor houtkachels en open haarden. Beide hebben hun eigen voor- en nadelen. In dit artikel ontdek je wat het verschil is tussen brandhout en houtbriketten
Wat is brandhout?
Brandhout is natuurlijk hout dat is gekapt, gekloofd en gedroogd om te gebruiken als brandstof. Het komt meestal van loofbomen zoals een eik of een berk. Dit komt doordat deze hardhoutsoorten langzaam branden en veel warmte afgeven. Brandhout kan je onderverdelen in twee soorten :
Hardhout (eik, beuk, es): Dit brandhout brandt langzaam, geeft veel warmte en zorgt voor een lange gloed. Ideaal voor langdurige verwarming.
Zachthout (den, spar): Brandt snel en geeft veel vlammen, maar minder warmte. Het rendement van zachthout ligt dus een stuk lager dan die van hardhout. Zachthout is daarentegen vooral geschikt voor het snel opwarmen van een ruimte of als aanmaakhout.
Voordelen van brandhout
Brandhout zorgt voor het klassieke knisperende geluid en de dansende vlammen in de kachel.
- Duurzaam: Hout is een hernieuwbare energiebron als het uit duurzame bossen komt. Brandhout kopen is erg eenvoudig bij webshops, maar ook bij bouwmarkten
- Lange brandduur: Vooral hardhout brandt lang en geeft gelijkmatige warmte.
Nadelen van brandhout
- Opslag en drogen: Brandhout moet minstens 1 tot 2 jaar drogen voor optimale verbranding, wat veel opslagruimte vereist.
- Ongelijkmatige vorm: Houtblokken hebben verschillende vormen en groottes, wat het stapelen en verbranden soms lastig maakt.
Houtbriketten
Wat zijn houtbriketten?
Houtbriketten zijn geperste blokken van hout zaagsel en houtkrullen, zonder toevoeging van chemische bindmiddelen. Ze worden onder hoge druk samengeperst, waardoor ze zeer compact en energierijk zijn.
Soorten houtbriketten
- Harde briketten : Gemaakt van hardhout zaagsel, branden langer en geven gelijkmatige warmte. Dit h
- Zachte briketten (Nestro): Gemaakt van zachthout, branden sneller en geven meer vlammen.
Voordelen van houtbriketten
- Hoge energiewaarde: Door de compacte structuur branden briketten langer en geven ze meer warmte dan brandhout.
- Weinig opslagruimte nodig: Omdat ze compact zijn en minder vocht bevatten, nemen ze minder ruimte in dan traditioneel brandhout.
- Schone verbranding: Ze bevatten weinig vocht (meestal minder dan 10%), wat zorgt voor minder rook en roet.
Nadelen van houtbriketten
- Minder sfeer: Ze knisperen niet en geven een minder authentieke vlam dan brandhout.
- Kosten: Briketten zijn vaak iets duurder dan los brandhout, maar ze branden wel efficiënter.
Wat is beter: Brandhout of houtbriketten?
Voor langdurige warmte is het goed om voor hardhout of harde houtbriketten te kiezen. Voor snel opwarmen en sfeervolle vlammen, gebruik zachthout of zachte briketten. Wanneer je een schone en efficiënte verbranding wilt zijn houtbriketten de beste keuze vanwege hun lage vochtgehalte en structuur. Voor de traditionele ervaring: Brandhout biedt het authentieke knisperende geluid en een gezellige sfeer.