Home Wonen Creëer een prachtige buitenruimte met een pergola in je tuin

Creëer een prachtige buitenruimte met een pergola in je tuin

by admin

Tijd voor een nieuwe toevoeging aan je tuin? Een pergola is niet alleen een prachtige toevoeging, maar het is ook erg functioneel. Het biedt namelijk niet alleen een gezellige en sfeervolle buitenruimte, maar het creëert ook schaduw en geeft je bescherming tegen uv-stralen. Het maken van een pergola klinkt misschien heel moeilijk, maar dat valt best mee. In deze blog zullen we je stap voor stap uitleggen hoe jij thuis een pergola maakt. 

Stap 1: Voorbereiding van de grond 

Zodra je de keuze hebt gemaakt voor de locatie van de pergola, is het tijd om de grond voor te bereiden. Verwijder bijvoorbeeld de bestrating of planten. De grond dient vrij te zijn van eventuele obstakels. 

Stap 2: Een stevige fundering

Een goede fundering is essentieel en zorgt ervoor dat je pergola na verloop van tijd niet wegzakt of scheef komt te staan. Voor een stevige fundering maak je gebruik van betonpoeren. Bedenk vooraf goed waar de betonpoeren komen te staan, want het is erg lastig om de betonpoer te verplaatsen als deze eenmaal staat. Om de betonpoeren te plaatsen, dien je een gat te graven waar de betonpoer in geplaatst wordt. Voor extra stevigheid vul je het gat met de betonpoer aan met snelcement.

Stap 3: Geraamte opbouwen

Nu de fundering van de pergola staat, is het tijd om de pergola op te bouwen. De staanders worden door middel van montageplaten aan de betonpoeren geschroefd. De staanders kun je aan elkaar verbinden door middel van een ringbalk. Schroef de ringbalk met twee schroeven vanuit de binnenzijde op de staanders vast. De ringbalken dienen een hoek van negentig graden te hebben. Om een stevige constructie te hebben, is het van belang dat u schoren plaatst tussen de hoekpalen en ringbalk. Monteer deze met twee schroeven: één aan de bovenzijde en één aan de onderzijde van de schoor. Dit dien je in totaal acht keer te doen, namelijk in iedere schoor twee. Zorg ervoor dat de hoeken altijd negentig graden zijn.

Stap 4: Het dak leggen

Voor het dak heb je verschillende opties. Een veel bekende optie is om dakbalken op het geraamte te plaatsen. Dit houdt een klein deel van de zon tegen, maar laat ook nog veel zonnestralen door. Wanneer je alle uv-stralen tegen wilt houden, is de beste optie om voor een schaduwdoek of flex fence te gaan. Het schaduwdoek hang je tussen de ringbalk in. Wanneer je tijdens regen ook van je pergola wilt profiteren, zijn de waterdichte schaduwdoeken een goede optie. Deze houden vrijwel alle regen tegen! Een schaduwdoek heeft dus veel voordelen, maar het nadeel is dat je deze wel zal moeten opbergen tijdens harde wind en storm. Naast het schaduwdoek kun je kiezen voor een dak van draaibare lamellen, ofwel: Flex Fence. Met deze draaibare lamellen beslis je zelf over de hoeveelheid zon of schaduw. Wanneer je zin hebt in schaduw draai je de lamellen dicht. Toch liever genieten van de zonnestralen? Dan draai je de lamellen weer open. 

Pergola afwerken

Zo eenvoudig kan het zijn om je eigen pergola te bouwen! Werk de pergola af met beits zodat het hout langer meegaat en beschermt is tegen de weersinvloeden. Daarnaast kun je de pergola nog wat gezelliger maken met plantjes en sfeerverlichting. Wij weten het zeker: dit is de ideale plek om buiten te vertoeven! 

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment

uitgenodigd