Op dit moment bestaat de beroepsbevolking in Nederland uit 8,3 miljoen mensen. Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) tonen aan dat een op de zes werkenden last heeft van burn-out klachten. De grootste veroorzaker van burn-outproblematiek is werkstress. Veel mensen wachten te lang met het zoeken van hulp en dat terwijl een burn-out is te voorkomen. Dit wordt veroorzaakt doordat zij een gevoel van falen of een gevoel van schaamte ervaren. Als je weet wat de symptomen zijn en hoe je jouw fysieke en mentale conditie op peil kunt houden, is het mogelijk om een burn-out af te wenden. Als je last hebt van een burn-out in combinatie met werkgerelateerde factoren, is het bijvoorbeeld belangrijk dat je werk doet dat bij je past. Als je op zoek bent naar een nieuwe baan is het verstandig om die bij een mensgerichte organisatie te zoeken. Als je als gedetacheerde wilt werken, vind je volop mooie functies bij een award winning detacheringsbureau dat professionals matcht met banen die echt bij ze passen, en daarbij de missie heeft mensen gezond te houden en gelukkig te maken.
Via zo’n detacheringsbureau kun je werken voor de overheid en vind je interessante mooie banen in de zorg en interessante gemeentebanen die eraan bijdragen dat je elke dag met plezier aan het werk gaat. Op die manier blijf je zowel lichamelijk als mentaal fit en vitaal.
Hoe kunnen burn-out klachten ontstaan?
De meeste mensen die er last van krijgen, ervaren een burn-out als voortdurend in een te hoge versnelling staan waardoor hun batterij leeg raakt. Het te hard en te lang overbelasten van lichaam en geest is de brandstof voor een burn-out. Vaak is het ontstaan van deze stoornis te wijten aan een combinatie van werk en privé, ofwel een verstoorde relatie tussen belastbaarheid en belasting op de werkvloer. Als de behoefte en/of capaciteiten van een persoon en de aard van het werk/samenstelling van het team te veel verschillen ontstaat onevenwicht. Deze onbalans kan onder meer worden veroorzaakt door een slechte sfeer op de werkvloer, onduidelijke verantwoordelijkheden op het werk en continu de druk voelen om te presteren.
Wat zijn de symptomen van een burn-out?
De symptomen van een burn-out komen geleidelijk opzetten en zijn per persoon verschillend. De klachten van een burn-out bestaan uit veel piekeren, concentratieproblemen, slecht slapen en voortdurend moe zijn. Daarnaast is regelmatig sprake van depersonalisatie: een persoon voelt zich steeds meer afgescheiden van zichzelf en van de omgeving. Daardoor kan iemand een cynische en negatieve houding ontwikkelen richting mensen in de eigen omgeving, in zowel de privésfeer als de werkomgeving. Naast mentale en emotionele uitputting hebben mensen met een burn-out last van fysieke pijnklachten, waarbij maagpijn, hoofdpijn en spierpijn veel voorkomende klachten zijn.
Hoe kun je het risico op een burn-out verkleinen?
Je kunt werkgerelateerde issues tegengaan door een beroep uit te oefenen dat bij je past, want die issues zijn namelijk een katalysator voor een burn-out. Omdat de medewerkers van een mensgericht detacheringsbureau dit belangrijk vinden, stimuleren zij hun medewerkers op verschillende manieren om een goede werk/privé balans te vinden en te behouden. Je vindt er vacatures bij uiteenlopende overheidsinstanties, in de zorg en bij maatschappelijke organisaties. De functies variëren van GZ-psycholoog, verpleegkundige en beleidsadviseur. Ook als je elke dag voldoening uit je beroep wilt halen door als schuldhulpverlener bij de gemeente te werken, ben je er aan het juiste adres. Jouw wensen worden voor een aanstelling als uitgangspunt genomen en daar zoekt de detacheerder een geschikte opdracht bij. Zo wordt de kans het grootst dat jij perfect op je plek komt te zitten. Wacht dus niet langer en start vandaag nog met de zoektocht naar jouw ideale baan en verklein het risico op een burn-out.