Dat de installatie van een cv-ketel een hele klus is, zul je misschien wel weten. Niet iedereen heeft echte klushanden of verstand van dit type installaties, dus dan kan een een lijst met installatiematerialen en een stappenplan nog wel eens goed van pas komen. Zo zie namelijk duidelijk wat er moet gebeuren en welke benodigdheden je hebt. In dit artikel leggen we je uit wat een cv-ketel is, hoe deze werkt en welke installatiematerialen je nodig hebt.
Wat is een cv-ketel en hoe werkt deze?
Een cv-ketel is de afkorting voor centrale verwarmingsketel. Deze zorgt voor warm water waarmee de centrale verwarming dus wordt opgewarmd. Het water wordt verwarmd door een brander welke werkt op aardgas of stookolie. Wanneer de thermostaat in de kamer op een bepaalde temperatuur wordt gezet, zal de cv-ketel aan gaan. De cv-ketel verwarmd het water en op het moment dat het water in de ketel warm genoeg is wordt de ruimte verwarmd. Het water stroomt namelijk naar de radiatoren en verwarmt deze. Het overgebleven water gaat weer terug de cv-ketel in. De brander stopt met werken als de thermostaat ingestelde temperatuur bereikt is. Dit betekent dat de water in de ketel niet meer zal worden opgewarmd.
Wat heb je allemaal nodig voor het installeren van een cv-ketel?
Wanneer je een cv-ketel wilt installeren heb je speciaal installatiemateriaal voor CV’s nodig. Deze benodigdheden bestaan onder andere uit: een cv-ketel, fix expansievat pakket: expansievat, puntstuk, beluchterkraan, vulslang, gasafsluiter, overdrukventiel, inlaatcombinatie, vulkraan, koperen buis, dikwandige stalen buis, pvc-buis, dakdoorvoer en safe PP buizen en bochten voor rookafvoer.
Zelf installeren of met een installateur?
Ook al heb je al deze materialen in huis, toch is het verstandig om bij twijfel een expert in te schakelen die de cv-ketel kan installeren. Deze installateurs hebben geleerd om op een veilige manier te werk te gaan en hebben vaak al jarenlange ervaring met het ophangen van cv-ketels. Het is namelijk zo dat een kleine fout al fatale gevolgen kan hebben. Wil je het wel zelf doen? Dan kun je online een stappenplan bekijken in video vorm of lezend.