Home Overig Hoe kies je de juiste gordijnplooi

Hoe kies je de juiste gordijnplooi

by admin

Wil jij nieuwe gordijnen kopen? Dan zijn de eerste dingen waar je waarschijnlijk naar kijkt de kleur en soort stof en of deze binnen het interieur passen. Ook belangrijk echter is te kijken naar de juiste gordijnplooi. Gordijnplooien zorgen voor een bepaalde sfeer in een ruimte. Welke plooi past bij welke stof en hoe kies je de juiste gordijnplooi?

Plooien zorgen voor gelijkmatige vouwen in een gordijn. Daardoor trekt een gordijn meer de aandacht en kan het een echt stijlelement in een inrichting worden. We onderscheiden verschillende gordijnen plooien. Niet iedere plooi is geschikt voor elke stof.

De enkele plooi

Een enkele plooi is strak en minimalistisch. Het is een minimale plooivorming die goed past bij gordijnen met een dessin. Omdat er minder ‘golven’ in de stof zitten komt het patroon op de gordijnen veel beter tot zijn recht.

Een enkele plooi is geschikt voor zwaardere en dikkere stoffen, zoals velours. Maar ook bij natuurlijke stoffen zoals katoen of linnen past een enkele plooi goed. Let op: hoe langer de stof, hoe minder goed je de plooi aan de onderkant ziet, omdat deze strak wordt getrokken door de zwaarte van de stof. Bij gordijnen die langer zijn dan 180 centimeter zie je de plooi niet meer aan de onderkant. Wil je langere gordijnen waarbij je de plooi wel blijft zien? Dan kies je voor een dubbele of triple (triplooi) plooi, of voor een lichtere stof.

Dubbele plooi

Een dubbele plooi wordt ook wel een ‘vlinderplooi’ genoemd. Dit type plooi zie je het vaakste bij gordijnen. Een dubbele plooi geeft een gordijnen een volle uitstraling omdat er meer stof wordt gebruikt en bij langere gordijnen loopt de plooi helemaal door tot aan de onderkant. Bij stuggere, langere gordijnstof betekent dit wel dat de plooien aan de onderkant iets wijder uit hangen. Wil je dit niet, dan kies je voor meer soepele stoffen. Geef je toch de voorkeur aan een dikkere stof omdat deze het licht van buiten beter tegen houdt? Dan kies je voor gordijnen zonder plooi of in een enkele plooi, met daar voor vitrage of inbetweens met een dubbele plooi.

Wave plooi gordijnen

Wave plooi gordijnen lopen in een golvende vorm naar voren en achteren. De gordijnen zijn bevestigd aan een haakjes, die op hun beurt vastzitten aan runners. De runners zijn op een vaste afstand met elkaar verbonden door middel van koordjes. Aan een plooiband die boven de runners loopt worden de haakjes bevestigd. Op die manier worden golvende vormen gecreëerd. Omdat de haakjes op een vaste afstand van elkaar staan krijg je altijd gelijkmatige plooien in het gordijn, hoe ver je een gordijn ook open- of dicht trekt.

Wave plooi gordijnen

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment

uitgenodigd