Home Wonen Verwarmen elektrische haarden echt een kamer?

Verwarmen elektrische haarden echt een kamer?

by admin

Tegenwoordig kiezen steeds meer interieurdesigners voor het plaatsen van een elektrische haard. Dit zowel voor de sfeer die het toevoegt aan de ruimte als voor het verwarmen van de kamer. Maar verwarmt een elektrische haard echt een kamer?

Hoe werken elektrische haarden?

Er is tegenwoordig een enorm assortiment open haarden op de markt en afhankelijk van je huishouden zullen sommige opties beter geschikt zijn dan andere. Een moderne optie is een elektrische haard. Het is een goede optie voor een stijlvolle afwisseling van de traditionele haarden. Een elektrische haard werkt met een verwarmingselement dat het uiterlijk van de traditionele houtgestookte open haard nabootst, maar je huis heeft geen ventilatieopening, schoorsteen of professionele installatie voor de open haard nodig. De elektrische haard zuigt koele lucht uit de kamer, verwarmt deze rond een spiraal en blaast de warme lucht vervolgens via een ventilator terug de kamer in. Maar hoe goed werken elektrische haarden? Verwarmen ze een kamer met dezelfde effectiviteit als traditionele houtgestookte haarden?

Kan een elektrische haard een kamer verwarmen?

Als je de mogelijkheid hebt om een ​​houtkachel, een elektrische of een gashaard te kopen, is de grootste vraag die je je waarschijnlijk stelt de kosten en hoe effectief elk van hen is. Het is duidelijk dat er een paar variabelen zijn waarmee je rekening moet houden, zoals; de grootte van de kamer die wordt verwarmd, de grootte van de open haard en de luchtstroom en ventilatie van de kamer. 

Doorgaans is een elektrische haard efficiënter in gebruik en verwarmt hij een kamer, maar niet zo snel als de meer traditionele haarden. Dus als je je dag in de kamer doorbrengt, misschien in een kantoor verblijft terwijl je werkt, dan is de elektrische haard een goede optie. Als je echter snel wilt opwarmen bij het vuur nadat je in de winter thuis bent gekomen, kun je een traditionele open haard zoals een hout- of gashaard gebruiken, omdat deze de kamer sneller opwarmt, ondanks dat deze niet zo kostenefficiënt is als een elektrische haard.

Andere factoren

Bij het beslissen over deze aankoop zijn er nog een paar factoren waarmee rekening moet worden gehouden zoals de sfeer die het uitstraalt in de woonkamer. Bij gebruik van een elektrische haard zal deze niet dezelfde CO2-deeltjes produceren als gashaarden en het zal niet de rook produceren die houtgestookte haarden doen. Het wordt ook beschouwd als de meest hernieuwbare beschikbare optie, afhankelijk van hoe de elektriciteit wordt geproduceerd. Het is een haard zonder schoorsteen en kan daardoor in verschillende delen van het huis gebruikt worden. De meeste nieuwere elektrische haarden worden ook geleverd met een automatische uitschakelfunctie die voorkomt dat het apparaat oververhit raakt en een elektrisch vuur voorkomt. Dezelfde regeling is niet beschikbaar voor de houtgestookte open haard.

Verwarmen elektrische haarden echt een kamer? Het antwoord is ja – niet zo snel als de traditionele opties, maar het doet dit op een veiligere en efficiëntere manier.

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment

uitgenodigd