Home Eten Ooit gehoord van het kauwdieet?

Ooit gehoord van het kauwdieet?

by admin

Niet veel mensen realiseren dat een zeer belangrijke stap van de vertering reeds in de mond start. Kauwen en vermenging met speeksel hebben grote invloed op hoe het lichaam wordt gevoed. Kijk maar eens naar koeien. Die blijven maar kauwen. Zonder dat je het weet werk je zo een berg voedsel naar binnen zonder dat er veel speeksel en vermenging aan te pas komt. Waarom werkt vaker kauwen gunstig op voeding en gewicht?

Aanleiding om af te vallen

De maatschappij is erop ingericht om de inwendige mens altijd te bedienen. Op iedere plek word je verleid met heerlijkheden, hartige snacks, drank vol met suikers, de vette hap uit de muur, enzovoorts. We houden van lekker eten en dat wordt ons volop aangeboden. Probleem daarbij is dat er een mate van overstimulering van het lichaam is door een overvloed aan voeding. Het resulteert in een toenemend gewicht doordat vetten worden opgeslagen. Overgewicht is een regelrechte bedreiging voor de gezondheid en dus moet je er iets aan doen.

Weinig kauwen en schrokken

Probleem van veel mensen is dat voedsel in grote hompen zo naar binnen worden gewerkt zonder dat er praktisch een maling aan te pas komt. Het houdt in dat het zetmeel-aandeel van het ingenomen voedsel niet door het lichaam wordt opgenomen. Feitelijk houdt dit in dat er relatief meer moet worden ingenomen om voldoende voeding te krijgen. Probleem daarbij is dat vaak een combinatie van veel eten met verkeerde voeding wordt gebruikt waardoor het lichaam teveel aan verzadigde vetten en snel verbrandende koolhydraten binnenkrijgt. Enerzijds zorgen verzadigde vetten voor aanvullende vetopslag in het lichaam waarnaast snelle koolhydraten voor een bloedsuikerpiek zorgen. Door insuline-aanmaak wordt dat glucose uit het bloed afgevoerd om in weefsel op te slaan. Ook dit zorgt er weer voor dat het hongergevoel snel terugkeert.

Waarom juist veel kauwen?

Kauwen zorgt ervoor dat zetmeel wordt omgezet in glucose waardoor het lichaam via de tong geleidelijk aan wordt gevoed. Insuline wordt daarbij niet aangemaakt omdat de toename relatief constant is waardoor het lichaam concreet wordt gevoed. Het is de eerste stap in het geven van voldoende energie aan het lichaam. Dit is dus voordat het voedsel in de maag en darmen verder wordt verwerkt. Door reeds energie binnen te krijgen is er relatief minder voeding nodig waardoor de porties ook beperkt kunnen blijven. Zo kun je door langer te kauwen toch afdoende energie halen uit je voedsel. Kauw langer zodat je voldoende energie hebt echter minder voedsel inneemt.

Hoeveel moet je kauwen

Een goede indicatie is dat zetmeel wordt omgezet in glucose oftewel suiker zodra er voldoende is gekauwd. Let dus op een zoetere smaak terwijl je brood eet zodat je weet dat je afdoende hebt gemaald. Het zal vaker dan twintig keer of meer moeten optreden waardoor je meer energie uit voedsel haalt. Het advies van ouders aan kinderen om goed te kauwen is dus een belangrijke wijsheid waarmee je eveneens kunt afvallen. Val af door minder voedsel in te nemen door langer te kauwen.

Wat verder innemen om af te vallen?

Om het afslanken verder te stimuleren moet je letten op wat je inneemt. Let wel drastisch minder eten stimuleert de stofwisseling negatief. Je kunt beter gezonde producten vaker gaan innemen zodat de stofwisseling actief en de maag continu werkende is. Daardoor kun je ervoor zorgen dat je effectief afvalt. Combineer je dat door het voedsel ook langer te kauwen dan profiteert je lichaam er op vele manieren van.

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment

uitgenodigd