Home Overig Zorgverzekeringen met vrije keuze: wel of niet doen?

Zorgverzekeringen met vrije keuze: wel of niet doen?

by admin

Er is veel te doen om de restitutiepolis. Dat is niet vreemd, want het is een zeer populaire polis van de basisverzekering. Deze biedt namelijk vrije artsenkeuze en dat is voor veel mensen een goede uitkomst. In dit artikel bespreken we de polis met vrije artsenkeuze, lopen we de basisverzekeringen na en bekijken we of een aanvullende verzekering een goede keuze is.

Vrije artsenkeuze in 2024

De vrije artsenkeuze, ook wel de restitutiepolis genoemd. Als het gaat om verzekeringen, dan wordt deze polis als de beste beschouwd. Vrije artsenkeuze houdt in dat je als consument zelf bepaalt waar je zorg afneemt en naar welke apotheek je gaat. De zorg en medicijnen worden dan altijd volledig vergoed. Het voordeel hiervan is, dat je altijd en overal terecht kunt en je nooit een eigen bijdrage hoeft te leveren.

Wil je echter een zorgverzekering met vrije artsenkeuze in 2024, dan kan dit niet meer bij iedere zorgverzekeraar. Diverse verzekeraars hebben deze polis namelijk uit hun aanbod gehaald. De reden? Het levert de zorgverzekeraar te weinig geld op. De keuze in restitutiepolissen wordt dus kleiner en dit kan tot gevolg hebben dat de polis duurder gaat worden.

De beste basisverzekeringen

Zoals we net hebben benoemd, wordt de restitutiepolis als de Koning onder de basisverzekeringen beschouwd. Dat is niet vreemd, want deze polis biedt een hoop voordelen. Dat betekent niet dat andere polissen niet interessant kunnen zijn. Je kunt je namelijk afvragen hoe belangrijk de vrije artsenkeuze is voor jou. Maak je veel gebruik van zorg en medicijnen, dan kan de restitutiepolis een goede keuze zijn. Doe je niet, dan kan een goedkopere polis een betere optie zijn. Bij een goedkopere polis, zoals een naturapolis, wordt de zorg of medicatie alleen volledig vergoed als je naar een zorgverlener of apotheek met een contract gaat. Ga je naar een andere zorgverlener of apotheek, dan wordt de zorg en medicatie vaak maar deels vergoed. In sommige gevallen wordt het helemaal niet vergoed; het is slim om daar op te letten. 

Wat de beste basisverzekering is voor jou, is afhankelijk van jouw zorgbehoeften en situatie. Vergelijk de verschillende opties daarom goed met elkaar en breng in kaart wat het beste bij jou zou passen. Let zeker op het prijskaartje en of je de premie eruit kunt halen of niet. Maar let vooral op goede zorg: besparen mag niet ten koste gaan van je gezondheid. 

Aanvullend verzekeren: ja of nee?

We lieten net al even vallen dat besparen op zorgkosten niet nadelig moet zijn voor de gezondheid. Een aanvullende verzekering kan je op hogere kosten jagen. Bekijk daarom goed of je wel een aanvullende verzekering nodig hebt en zo ja, van welke vergoedingen je dan gebruik wilt maken. Kijk ook goed naar de frequentie: soms kan het goedkoper zijn bepaalde zorg uit de aanvullende verzekering zelf te betalen dan hier maandelijks premie voor te betalen. Neem even de tijd hiervoor en je zult zien dat je alle opties goed met elkaar kunt vergelijken en je binnen een paar uur de zorgverzekering hebt gekozen met het best passende prijskaartje.

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment

uitgenodigd