Home Eten Geleidelijk op een dag eten om het lichaam te stimuleren

Geleidelijk op een dag eten om het lichaam te stimuleren

by admin

Het ritme van veel mensen bestaat uit twee maaltijden per dag waarbij het ontbijt wordt vergeten of men heeft er geen tijd voor. De maatschappij is gehaast en daar hebben we het leven op ingericht. Te veel eten in een keer stimuleert echter de gezondheid niet, in tegendeel. De maag werkt de halve tijd niets en moet dan plotsklaps veel verwerken. Het kan aanleiding zijn voor maagklachten zeker als de persoon veel stress uit werk heeft. Hoe bereik je een optimaal eetpatroon per dag en wat kun je het beste innemen voor goede gezondheid?

Essentie van vaker eten en meer kauwen

Onderdeel van een gezond lichaam is de mate van metabolisme. Zeker bij mensen met schildklierproblemen of diegene met overgewicht gaat het vertraagd. Vaak heeft men het idee om af te vallen door niets te gaan eten, echter daardoor stopt de stofwisseling eveneens. Geen aminozuren en adrenaline betekent dat men niet afslankt. In plaats van radicaal te stoppen met eten moeten juist de metabolieten worden geactiveerd. Dat kan middels vaker kleine hapjes eten voor aminozuur stimulering en beter kauwen voor betere zetmeel-energieopname. Daardoor werkt de maag langdurig en kan met minder voeding evenveel energie worden verkregen.

Ontbijt, de belangrijkste maaltijd van de dag

Er wordt vaak verondersteld dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is. Op zich is dat ook zo omdat je lichaam gedurende de dag energie nodig heeft. Door ’s ochtends een relatief stevig gezond ontbijt in te nemen wordt een goede basis gelegd voor de rest van de dag. De maag kan lekker bezig zijn door energie uit de maaltijd te halen. Denk aan een paar boterhammen met beleg welke je langdurig kauwt zodat je veel glucose op een geleidelijke manier krijgt toegediend. Je verkrijgt snel kracht en energie waarnaast je maag veel aminozuren aanmaken voor een goede stofwisseling.

video over stofwisseling

Een gematigde lunch en diner

Eet je op je werk in de bedrijfskantine dan moet je niet gaan voor de vette hap. Zoek een gezond broodje uit waarvan je voldoende vulling en energie krijgt, waarbij je geen verzadigde vetten inneemt. Een verkwikkend soepje (niet te zout) kan daarbij helpen. Vul het aan met lekker vers fruit zodat je goed de dag kunt doorkomen. Uiteraard is het van belang om lekker te eten omdat je gewend bent aan hartigheid. Neem daartoe lekkere zuivel-fruit mixen enzovoorts in omdat je daarmee lekker eet en minder verkeerde stoffen toevoegt. Beperk de inname van een zwaar diner en voorkom dat je laat op de avond gaat tafelen. Het verstoort je nachtrust als je maag te actief de slaap ingaat.

Tussendoor gezond snoepen

Om de maag tussen de maaltijden optimaal actief te laten zijn is tussendoor snacken verstandig. Dat betekent gezond snoepen in de vorm van licht verteerbare maaltijden zoals noten (ongezouten), fruit en zuivel. Het houdt je maag goed bezig waarbij een beter metabolisme wordt bereikt. Zo kun je ervoor zorgen dat je een goede balans vindt om af te vallen of om een gezonde levensstijl aan te meten. Afvallen hoeft namelijk niet te betekenen dat je minder eet, maar je moet letten op wat je binnenkrijgt. Vaker gezonde maaltijden innemen waarbij je langer kauwt zorgt ervoor dat je een gunstige energiebalans hebt.

Slaapverwekkende avondsnack

Eten zorgt er vaak voor dat het lichaam moe wordt. Denk aan een dip na de maaltijd waarbij je even de ogen wilt sluiten. Je moet niet hongerig gaan slapen, maar je moet ook geen alcohol innemen voor de slaap. Daar word je namelijk weer wakker van na een onrustige vier uur. Een toast met tonijn waarna je een glas warme melk inneemt of yoghurt met banaan helpt goed. Lekker slapen doe je door juist slaapverwekkend eten in te nemen zodat je goed de nacht kunt doorkomen.

Voedsel dat je moet vermijden

Voor alle maaltijden geldt dat je de vette hap moet vermijden. Het zorgt voor een overvloed aan verzadigde vetten welke voornamelijk in het lichaam worden opgeslagen. Je komt daarvan aan. Ook snel verbrandende koolhydraten moet je laten staan. Het wordt te snel omgezet in glucose waardoor het lichaam insuline bij een piek gaat aanmaken zodat het wordt opgeslagen. Trage koolhydraten geven meer geleidelijk energie af zodat opslag uitblijft. Het hongergevoel komt minder snel terug. Let op wat je eet zodat je kunt afvallen zonder dat je minder voedsel inneemt.

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment

uitgenodigd