Home Overig Het belang van goede schoonmaak in de zorg

Het belang van goede schoonmaak in de zorg

by admin

Het meest belangrijke in de zorg is natuurlijk een goede hygiëne en sterielheid. Patiënten in een ziekenhuis zijn erg kwetsbaar en vatbaar voor virussen of infecties. Daarom is het ook zo belangrijk dat ziekenhuizen en zorginstellingen goed en regelmatig schoon worden gemaakt. Met name in operatiekamers, op de intensive care en in cleanrooms is het noodzakelijk dat er grondig schoon wordt gemaakt. In dit artikel gaan we het hebben over belangrijke aspecten van het schoonmaken in ziekenhuizen!

Onzichtbare vervuiling

In ziekenhuizen en zorginstellingen krijg je veel te maken met onzichtbare vervuiling. Een ziekenhuis ziet er snel erg schoon uit, maar dat betekent niet dat het ook zo is. Bacteriën en virussen zijn niet met het blote oog waar te nemen, dus het is eigenlijk niet te zien of deze ook zijn verwijderd tijdens de schoonmaak van de zorginstelling. Dit zorgt voor een onzichtbaar gevaar dat zich makkelijk kan verspreiden via personen, contacten of voorwerpen. Dit maakt het zo belangrijk dat de schoonmaak in een ziekenhuis door specialisten uit wordt gevoerd, om verspreiding van virussen of bacteriën zo goed mogelijk tegen te gaan. 

Hygiëne in een ziekenhuis 

Zorgmedewerkers zijn dagelijks de hele dag door bezig met hygiëne. Dat is natuurlijk logisch, want het is van levensbelang in een ziekenhuis. Dit houdt niet op bij patiënten en medewerkers, ook bezoekers van ziekenhuizen en andere zorginstellingen worden bij binnenkomst vaak op hygiënemaatregelen gewezen. Zo vragen de meeste ziekenhuizen bezoekers om grondig hun handen te wassen voordat ze de zorginstelling betreden. De schoonmaak in een ziekenhuis gaat dan ook verder dan alleen stofzuigen en dweilen. 

Veel werkgelegenheid in de schoonmaak 

Er is altijd veel werkgelegenheid geweest in de schoonmaak en dat is in de afgelopen jaren alleen maar meer geworden. Vooral specialistische schoonmaak in de zorg vraagt om veel personeel, aangezien het zorgpersoneel zelf al onder veel druk staat. Zorgmedewerkers hebben zelf steeds minder tijd voor schoonmaak en hygiëne maatregelen, vooral sinds de coronacrisis. Dit biedt kansen voor medewerkers in de specialistische schoonmaak, aangezien zij steeds vaker nodig zijn in ziekenhuizen en andere zorginstellingen. Nu er zoveel werk is in de ziekenhuis schoonmaaksector, is het ook makkelijker om je op te laten leiden op dit gebied. Ideaal als je zit te denken aan een carrièreswitch of tijdelijk een andere baan nodig hebt!

Schoonmaakbedrijven in de zorg

In de meeste gevallen worden er voor schoonmaak in de zorg bedrijven ingehuurd die hierin gespecialiseerd zijn, zoals het schoonmaakbedrijf CSU. Deze bedrijven ontzorgen zorginstellingen en geven personeel instructies op het gebied van hygiëne en schoonmaak. Vooral in deze tijd zijn dit soort bedrijven erg belangrijk, aangezien ze helpen de druk op het zorgpersoneel te verkleinen.

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment

uitgenodigd