In Nederland worden gemiddeld per persoon, 180 eieren per jaar gegeten. Nu zul je wel denken. Ik eet toch nooit 180 eieren? Je weet wel, die dingen uit een kartonnen doosje. Dat klopt, je eet niet direct 180 eieren maar in producten zoals; koeken en mayonaise zit ook ei. Normaal gezien legt een kip ongeveer 12 eieren per jaar. In de industrie is dit aantal verhoogd tot maar liefst 320 eieren per jaar. Hierbij zijn speciale rassen kip voor gefokt.
Hieruit is ook de zogeheten plofkip voort gekomen. Deze zitten zo dicht op elkaar geplakt dat ze bijna niet meer rond kunnen lopen. Nu moet ik wel zeggen dat deze kippen niet gefokt worden voor de eieren. Deze worden juist gefokt voor het vlees. Het fokken van kippen is op dit moment zo ver gevorderd dat een kip binnen 42 dagen klaar is om geslacht te worden. Binnen 42 dagen van kuiken naar kip, dat is een behoorlijk snelle tijd. Maar is dit ook goed voor de kip? Uit onderzoek is gebleken dat versnelde groei bij kippen hartproblemen veroorzaakt.
Buiten de rassen om zijn er ook benamingen voor kippen zoals de kale legbatterij. Deze waren tot 2012 in Europa te vinden. Deze kippen werden op elkaar gepropt in metalen kooien. Hierdoor konden ze zich nauwelijks natuurlijk gedragen. Zo was er niet eens de ruimte om een rondje te draaien. De naam legbatterij is ontstaand doordat de schuren waar deze in staan kooien opstelde tot wel 8 lagen hoog. Dit werden batterijen genoemd. Deze schuren waren altijd slecht verlicht en ventilatie was er nauwelijks. Het enige moment dat een kip überhaupt daglicht zag, was op de dag dat ze naar de slachterij gingen.
Huidige leefomstandigheden
Tegenwoordig zijn er allerlei regels omtrent het houden van kippen. Kippen die binnen worden gehouden lopen nu rond in zogeheten scharrelstallen. Het overgrote deel van de stal is met strooisel bedekt en er zijn voldoende zitstokken en legnesten aanwezig. Vergeleken met de batterijen is dit natuurlijk een hele verbetering maar de kippen kunnen nog steeds niet naar buiten.
De kippen die buiten worden gehouden verblijven in vrije uitloop stallen of op een biologische houderij. De vrije uitloop stal is eigenlijk een uitbreiding op de scharrelstal. Ze kunnen namelijk binnen- en buiten lopen. Het buitenverblijf moet voor het overgrote deel begroeid zijn en een kip moet ongeveer 4 vierkante meter ter beschikking hebben. De biologische houderij is nog beter. Hier hebben de kippen nog meer ruimte en krijgen ze tevens biologisch verantwoord voer.
Keurmerken
Tegenwoordig zijn er verschillende keurmerken in het leven geroepen zoals het IKB. Het IKB keurmerk mag pas gebruikt worden wanneer er regelmatig gecontroleerd wordt. De kippenhouderij moet tevens aan bepaalde voorwaarden voldoen wil het aanspraak maken op dit keurmerk.
Supermarkten bieden kippenvlees / eieren met pluimgarantie. Pluimgarantie houdt in dat langzaam groeiende rassen op een normale manier opgevoed worden. Hierbij wordt veel aandacht besteed aan de leefomstandigheden van de kippen. Kortom de kip wordt duurzaam geproduceerd.